Om utbildning och nya tider
Det var den 12:e november 2020 när vi först träffade Petter Wärnsberg på våra lokaler i Hyllie. Anamaria Dutceac Segesten och Deana Nannskog anslöt sig till mötet digitalt. Det blev ett kort möte där vi fick presentera oss för varandra och prata om det som sedan skulle bli ett av de mest omfattande projekten på ColibriContent. Vårt uppdrag var att producera en Massive Open Online Course (MOOC) om artificiell intelligens, i samarbete med Lunds universitet.
Projektet innebar en del utmaningar i form av tekniska lösningar, pedagogiska strategier, konstnärliga val och en pandemi. Utmaningar som blev inspiration, mängder av lärdomar och en kick ass-onlinekurs om AI, samhälle och vår framtid.
Kursen behandlar ämnet artificiell intelligens, inte utifrån ett tekniskt perspektiv, utan snarare utifrån hur samhället påverkas och förändras av det. Som namnet antyder – AI, Business & the Future of Work – ligger fokus på hur olika verksamheter och branscher har påverkats och kommer att påverkas av artificiell intelligens samt vad vi kan förvänta oss av den framtida arbetsmarknaden. PhD Anamaria Dutceac Segesten, docent vid Lunds universitet, är kursledaren och, tillsammans med andra gästföreläsare och experter, diskuterar hon detta mångsidiga ämne.
I vad vår del av arbetet beträffar vill vi argumentera för att paketeringen är åtminstone lika viktig som själva innehållet. Med andra ord är sättet hur vi kommunicerar en idé lika viktigt som idén i sig. På vilket sätt skulle vi då berätta innehållet? Att vi skulle spela in på vår green screen studio, a.k.a. ColibriXpress, var i stort sett en förutsättning och ett beslut som togs tidigt i processen. Däremot var frågan om hur vi skulle “klä” studion mer aktuell. Tanken var att ge kursen en modern och fräsch look, utan att hamna i den redan så sedda och klyschiga sci/fi-looken som AI-sammanhang brukar ha. Vi ville snarare att kursen skulle förknippas med en mer aktuell bild av vad AI egentligen är. Vi ville förse ämnet med en mer tangibel och jordnära innebörd. Kursen spelades därmed in mot en analog bakgrund på vilken vi ändrade färgen för varje modul. Detta förde oss närmare det taktila helhetsintrycket vi ville förmedla, och längre ifrån den konstgjorda, digitala känslan. Intrycket förstärktes ytterligare genom en levande växt, en stol i trä av skandinavisk design och en lampa.
Utöver föreläsningar består kursen av intervjuer med olika experter inom ett flertal områden beträffande AI och dess samhälleliga påverkan. Rent tekniskt innebar intervjuerna en särskild utmaning då, som vi alla vet, omöjliggjorde den globala pandemin för människor att utan risk för smitning befinna sig i samma rum. Vi behövde med andra ord spela in intervjuerna på distans. Kursledaren Anamaria Dutceac Segesten befann sig i ett separat rum, oftast i en annan ort, än de som blev intervjuade. Detta innebar naturligtvis en teknisk utmaning för oss, men även för människorna framför kameran, då det inte är samma sak att prata in i en kamera istället för att prata inför en riktig människa. I slutändan, efter några omtagningar blev intervjuerna väldigt bra och de bidrar med ännu en dimension till kursen.
Efter över ett halvår av inspelning, redigering och otaliga möten och diskussioner kan vi idag med glädje presentera MOOC:en “AI, Business & the Future of Work”. Den är tillgänglig på Coursera.org och man kan gå kursen utan kostnad. Vi känner oss oerhört tacksamma över att ha delat denna fantastiska resa med vår partner in crime Petter Wärnsberg, som med skicklighet och tålamod drev projektet framåt. Vi vill naturligtvis också tacka Anamaria Dutceac Segesten för hennes expertis i ämnet, hennes skicklighet framför kameran och för att ha gjort inspelningsdagarna till ett rent nöje.
Gå in på Coursera.org, sök “AI, Business & the Future of Work” och berätta gärna för oss vilka nya tankar och insikter kursen har väckt hos er. Vi hörs!
Gå in på Coursera.org, sök “AI, Business & the Future of Work” och berätta gärna för oss vilka nya tankar och insikter kursen har väckt hos er. Vi hörs!