Behind the scenes – Ett värdefullt videoformat

Colibri Content - behind the scenes

Behind the scenes – Ett värdefullt videoformat

Behind the scenes är en uppåtgående trend och är en viktig pusselbit i en välgjord PR-kampanj. Allt fler företag tar med sig sin publik in bakom kulisserna. Det finns ett stort värde både för företaget och publiken i att spela in det som händer under processens gång. 

Vad definierar “behind the scenes”

Direkt översatt till svenska betyder frasen “bakom kulisserna”. I en behind the scenes tar du med dig publiken in i olika processer under produktionen. Det kan handla om allt från inspelning av en långfilm till en teaser inför ett produktsläpp. 

Du ger publiken en möjlighet att får ta del av olika processer som leder fram till ett verk. Vi människor är nyfikna och vill väldigt gärna vara med och se vad som händer bakom kulisserna. Det ger ett mervärde och lockar till att se det slutliga resultatet. 

En behind the scenes kan vara väldigt bra PR för det du skapar. Tanken är att fylla publiken med ett begär för att vilja veta mer..

“Det är ett koncept som funkar väldigt bra när man vill göra lite oväsen omkring sig”

Bjud in din publik och låt dem fascineras

Genom att låta publiken få ta del av exklusivt material, som de annars aldrig får se, skapas ett sug och en nyfikenhet. Det handlar inte om att avslöja, utan att fascinera. Fascinationen om vilka exempelvis skådespelarna är utanför sina roller. Hur de ser ut och agerar som sig själva. I en bra regisserad behind the scenes får man känslan av att man är med och lär känner personerna. 

Som nämnt tidigare är formatet även väldigt uppskattat vid ett produktsläpp. För att visualisera detta, låt oss säga att du ska släppa en ny kollektion med “kläder gjorda av återvunnet material”. 

Kollektionen ska släppas till sommaren och redan i början av året börjar du släppa kortfilmer. Dessa kortfilmer handlar om hur man återvinner materialet, vart kläderna tillverkas, hållbarhet som ökar “värdighet”, en kommentar från designern osv. På så sätt skapar du uppmärksamhet om kollektionen och ger kläderna en historia. 

Vi som publik får vara med under produktionen av kläderna och det skapar ett mervärde för oss som ser att kläderna har skapats utifrån ett hållbart perspektiv.

Använd ditt “Behind the scenes – material” på flera sätt

Något att tänka på om du går i tankarna att spela in en behind the scenes, är att materialet kan användas på fler sätt än bara till kortfilmer. Är materialet väldokumenterat kan ni vid ett senare tillfälle använda det till att skapa exempelvis en dokumentär. 

En genialisk “behind the scenes” är netflix dokumentärserie: Drive to survive – Formula 1. Här har man tagit tillvara på konceptet att ta med sin publik in bakom kulisserna. I serien får man följa förarna och det som händer i de olika stallen. När du tittar på ett race hör du varken vad förarna eller stallen pratar om. I serien får du känna av pulsen från banan och hur allting går till.

Tanken bakom serien var att öka intresset för sporten, vilket det har gjort. Serien har blivit enormt uppskattad och har ökat tittarskaran på formula 1. Alla företag har såklart inte de resurser som krävs för att göra en netflix-serie. Även om man gör en betydligt mindre påkostad behind the scenes finns möjligheter att åstadkomma samma sak, nämligen: öka intresset och skapa ett sug/begär. 

Med ett väldokumenterat material kan du använda det till mer än bara en sak. Är det något vi gillar så är det bra material som man kan återanvända till helt nya verk.

För dig som vill göra en behind the scenes 

För dig som vill filma själv har vi här skrivit ner några tips och råd:

I huvudsak ska du tänka att du betraktar och iakttar på nära håll, som att du är med i situationen. Skillnaden är att du är med i situationen genom en genom en kameralins. Ta på dig osynlighetsmanteln och vad närvarande där saker och ting händer. Det ska inte vara en hemlighet om varför du filmar, men samtidigt är det viktigt att inte störa det som händer. Tänk dig själv som en självklar interiör i det ni håller på att skapa. 

Tala om för HELA crewet varför du ska filma och skapa relationer till alla. känner du inte de som ska filmas, är det oerhört viktigt att du skapar en relation till dem. Fråga dem saker, var nyfiken på allt de berättar. Var lika öppen själv som du vill att de ska vara med dig. 

När du sedan tar upp kameran är crewet redan vana vid att du är där, vilket kommer underlätta för dig att bli osynlig. Du kan då fysiskt komma närmre och fånga detaljer.

Det är som att göra en dokumentärfilm men kom ihåg: Var inte en reporter. Det är en stor skillnad mellan att intervjua som en reporter och att skapa en film i kulisserna. Är du stel och börjar ställa frågor, likt ett inslag från rapport, kommer filmen bli stel och uppstyrd. 


Teknik tips

Ha ett lätt och flexibelt kamera kit. Du som filmar ska kunna röra dig så fritt som möjligt och filma i många olika vinklar. Efter en heldag med filmning är påfrestande för kroppen och med en tung kamera kommer du bli väldigt trött. Det i sin tur gör det svårt för dig att filma plötsliga och viktiga ögonblick

TILLBAKA TILL BLOGGEN


Vill du veta mer om våra tjänster?

Ring oss på 040 631 20 70

Eller fyll i formuläret så hör vi av oss snarast möjligt

    Tags: , , , ,
    Meny