Det är helt förståeligt att man redan i början av processen vill veta vad det kostar att göra en företagsfilm. För att få ett exakt svar på den frågan behöver flera faktorer klargöras. Ska ni som företag göra den själva eller ska ni anlita ett produktionsbolag?
Här benar vi ut en del av de faktorer som påverkar vad din företagsfilm i slutändan kommer att kosta.
Vad definierar en företagsfilm
Folk förknippar ofta ordet företagsfilm med filmer där en stel person står och pratar i 20–40 minuter. Denne pratar om något som ingen orkar lyssna på. Det är en förlegad strategi som inte fungerar för någon.
Idag är en företagsfilm en relativt kort video som förmedlar värdefull information om företaget. På ett sätt som fångar tittaren.
Ett företag är inte bara en produkt eller tjänst, utan har sin unika arbetsmiljö och kultur. Man behöver lyfta detta i en företagsfilm. Att få se de människor som jobbar på företaget är hundra gånger roligare och mer värdefullt, än att läsa en lång text.
Vad påverkar priset på företagsfilmen
Det finns många delar som påverkar vad slutpriset för produktionen kommer landa på.
Att svara på frågan; “vad kostar en film”, är som att svara på: ”Hur långt är ett snöre?”.
Allt handlar om vad ni som företag har för ambitioner med filmen, vad den ska innehålla för tekniska delar och hur lång den ska vara.
Det kostar en del att skapa en film men du måste ha i åtanke att filmen även ska generera företaget något tillbaka. Ett tips är att du sätter priset i perspektiv till syftet med filmen. Var tydlig med vad du vill att filmen ska uppnå för mål.
Priset kan öka om ditt företag önskar en mer tekniskt svår filmproduktion. Du kan behöva hyra in Specialister och då ökar priset beroende på vad specialisterna priser är. Samma sak är inhyrning av skådespelare en kostnad som tillkommer om det är en produktion som kräver det.
” Kom ihåg att enligt statistik är video det som ger mest effekt
när det kommer till format och innehåll ”
Göra en företagsfilm själv
Kan man göra en företagsfilm själv för att hålla nere kostnaden?
Det enklaste svaret är; “ja visst kan du göra det, om du har den erfarenhet och kompetens som krävs”.
Att skapa en film behöver inte vara svårare än att trycka på rec och sedan filma. Vill du ha en professionell film krävs det betydligt mycket mer kunskap än så.
Det största misstaget vi ser på egentillverkade företagsfilmer, är brist på profession. Det sätter en bismak på företaget och man upplever det som oseriöst.
Om du bestämt dig för att försöka göra filmen själv kan du göra det genom att filma med din egen mobilkamera. Då behöver du varken hyra eller köpa dyr utrustning. Dagens mobilkameror är utrustade men bra kameror och du kan redigera filmen direkt i mobilen.
Det kostar mer än du tror
Något att tänka på är att du och dina kollegor måste sätta era jobb åt sidan och lägga den tiden på att skapa filmen. Den tid ni lägger ner på filmen är tid som ni kunde ha ägnat åt era kunder och fokusera på ökad inkomst.
Många glömmer bort att filmskapandet äter både tid och resurser. Så innan du har bestämt dig måste du fråga dig själv: Kommer den tiden vi själva lägga ner, generera oss en högre omsättning?
För att visualisera hur mycket tid ni kan tänkas lägga på en företagsfilm som är 10 minuter lång, har vi skapat upp ett exempel:
Ert företag jobbar med timpris ut mot kund. timpriset är 1000 kr ex moms.
Tiden uppdelad i olika delar:
Förarbete (3 personer): 8 h x 3
Producent: 16 h
Kameraman: 16 h
Speaker & skådespelare (någon från företaget): 8 h
Klippare: 48 h
Korrigering: 8 h
Timmar totalt: 120 h
Ni har nu lagt 120 timmar på att göra filmen – om dessa timmar istället hade ni lagt på betalande kunder hade ni kunnat fakturerat 120.000 kr ex moms.
Om ni använder er av professionell utrustning som hyrs in, kommer de involverade kollegorna behöva spendera ytterligare tid. Det för att förstå hur allting fungerar. Det kan vara allt ifrån kamera till ljussättning. Beroende på vad ni hyr in för utrustning, kan en utbildning vara aktuell.
Utrustning
För att skapa en professionell film, behöver du olika typer av utrustning beroende på vad du ska göra. Det vanliga är att man hyr in ett helt kit med kamera, ljud och ljussättning. Den kostnaden brukar ligga runt 3000-6000 kr/dygn.
Redigeringsprogram
När allt är filmat behöver du ett redigeringsprogram för att kunna klippa och lägga in effekter. Den kostnaden varierar beroende på vilket redigeringsprogram du väljer. På vissa program köper du en licens som kostar några tusenlappar. På andra köper du en prenumeration som betalas månadsvis eller årsvis.
Adobe är ett mycket populärt redigeringsprogram
Musik
För att skapa rätt känsla i filmen är musik ett viktigt verktyg. För att få använda musiken betalar man en engångssumma, som varierar mellan några hundralappar upp till någon tusenlapp. Det finns viss musik som är gratis, det viktiga är bara att ha koll på att du får använda den kommersiellt.
Audiojungle och Shutterstock är två sidor du kan använda dig av.
Har du några frågor?
Skriv i formuläret eller ring oss på 040 631 20 70
Läs också om vår tjänst ”Abonnera på video”